ΝΙΚΟΣ ΣΙΟΥΤΑΣ π. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ 4ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ


TO 4o HTAN KAI EINAI TO ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΑΣ !!!!!

Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

ENΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ


4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

                                                       Ένα Σχολείο με όραμα

'.: 2109338908
Διευθυντής : Νίκος Σιούτας
Βlog σχολείου: http://4dsnsmyrn.blogspot.com/
Ιστοσελίδα μετεωρολογικού μας σταθμού: http://penteli.meteo.gr/stations/neasmyrni/
Web radio tetarto: http://4dsnsmyrn.blogspot.com/
QCN : σύστημα καταγραφής σεισμών σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Stanford της Καλιφόρνιας
ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΑΣ ΚΙ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ  ΑΠΟ ΤΙΣ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011 ΜΕΧΡΙ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ( ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΜΕΝΟ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ 11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011)

Στοχεύσαμε σε ένα Σχολείο ανοικτό στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής βάζοντας στο κέντρο το μαθητή. Ένα  σχολείο ανοιχτό σε ιδέες και καινοτόμες δράσεις. Ένα σχολείο που θα δίνει  τη δυνατότητα στο μαθητή να ανακαλύπτει  τη γνώση μέσα από βιωματικές δράσεις, ένα σχολείο που θα καλλιεργεί την περιβαλλοντική συνείδηση, αλλά και που  θα προετοιμάζει το μαθητή για τη ζωή.
Ένα Σχολείο που θα αναπτύσσει τον εθελοντισμό  και θα συνεργάζεται αρμονικά τόσο με τους γονείς όσο και με την ευρύτερη τοπική κοινωνία μέσα από ένα πλαίσιο διακριτών ρόλων.
Ειδικότεροι στόχοι από την ημέρα που ανέλαβα Διευθυντής στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Σμύρνης   ήταν η  βελτίωση των δεικτών ποιότητας που αναφέρονται  στην υλικοτεχνική υποδομή του Σχολείου μας , η  χρηστική ετοιμότητα των εποπτικών μας μέσων και η δημιουργία ενός Σχολείου που θα ξεφεύγει από τις παραδοσιακές νόρμες,  θα το αγαπούν τα παιδιά και θα το εμπιστεύονται οι γονείς.
Νιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος, γιατί όχι μόνο καλύψαμε τον αρχικό μας σχεδιασμό αλλά ξεπεράσαμε  στους στόχους μας , όσον αφορά την υλικοτεχνική υποδομή.
Έτσι το Σχολείο μας διαθέτει σήμερα και αξιοποιεί:
2.           Σύγχρονη δανειστική βιβλιοθήκη για τους μαθητές μας με 1.700 περίπου καταγεγραμμένους  ηλεκτρονικά τίτλους και συνεχώς προστίθενται και νέοι.
3.           Δύο (2) αίθουσες προβολών Home Cinema άρτια εξοπλισμένες.
4.           Αίθουσα συνεδριάσεων του Συλλόγου Διδασκόντων και ενημερώσεων γονέων.
5.           Σύγχρονα γραφεία που αντικατέστησαν τα παλαιά.
6.           Νέα αίθουσα μουσικής. Έτσι οι μαθητές μας κάνουν μουσική σε ξεχωριστό περιβάλλον.
7.           Άρτια εξοπλισμένο ιατρείο για αντιμετώπιση μικροτραυματισμών των μαθητών.
8.           Αύλειο  χώρο που οι τοίχοι του ζωγραφίζονται από τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς.
9.           Ηχοσυστήματα (υποδεχόμαστε τους μαθητές  με μουσική, η οποία κατά τη διάρκεια των  διαλειμμάτων  συμβάλλει στη μείωση των ατυχημάτων).
10.       Διαδραστικούς πίνακες που μέχρι τη λήξη της σχολικής χρονιάς θα έχουμε  καλύψει τις μισές τάξεις
11.       Αίθουσα υπολογιστών με τα απαραίτητα λογισμικά σε χρηστική ετοιμότητα.
12.       Νέο σύγχρονο Χημείο – εργαστήρι πολλαπλών δράσεων και προβολών.
Πράσινη γωνιά ανακύκλωσης αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων.
13.       Δημιουργική γωνιά απασχόλησης των παιδιών
14.       Πράσινη ταράτσα που βοηθά στη μείωση κατανάλωσης ενέργειας , βελτιώνει το μικροκλίμα , συντελεί στην καλύτερη ηχομόνωση και παράλληλα βοηθά τους εκπαιδευτικούς να αναπτύσσουν διάφορα project και τους μαθητές  να  κατανοήσουν τα οφέλη του πρασίνου στη ζωή, να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση, να αντιληφθούν τη σημασία της εξοικονόμησης ενέργειας, αλλά και να γνωρίσουν τα φυτά που υπάρχουν στο χώρο αυτό.
15.       Ιδιόκτητο Μετεωρολογικό Σταθμό «Davis». Είμαστε από τα ελάχιστα σχολεία στην Ελλάδα που διαθέτουν ιδιόκτητο Μετεωρολογικό σταθμό.  Ανήκει στην κατηγορία που χρησιμοποιεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και τέθηκε σε λειτουργία από το Μάρτιο του 2012 (ιστοσελίδα: http://4dim-n-smyrn.att.sch.gr/index.htm). Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών μας παραχώρησε το λογισμικό, ανέλαβε την τοποθέτησή του, τη συντήρηση, την εκπαίδευση των μαθητών και τον ενέταξε στους σταθμούς meteo. Έτσι ο μετεωρολογικός μας σταθμός αξιοποιείται μαθησιακά και δίνει πληροφορίες για τον καιρό της πόλης μας σε όλη την Ελλάδα!!!
Έχει ενταχθεί στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Νέας Σμύρνης
Θα ήθελα να σταθώ περισσότερο  στο μετεωρολογικό μας   σταθμό, γιατί οι μαθητές όλων των τάξεων του Σχολείου μας με βιωματικό πλέον τρόπο  έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν, να επεξεργάζονται στοιχεία που έχουν σχέση με τις καιρικές συνθήκες, αλλά και να τις παρακολουθούν  τόσο από το Σχολείο, όσο και από το σπίτι τους. Ειδικότερα οι μαθητές της Ε’ και ΣT΄ τάξης την προηγούμενη σχολική χρονιά  με τη συνεργασία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών  έμαθαν  να χρησιμοποιούν το λογισμικό του και επεξεργάστηκαν  ένα project με θέμα: «Η θερμοκρασία, υγρασία, βροχόπτωση της Νέας Σμύρνης σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας». Παράλληλα οι πληροφορίες των καιρικών φαινομένων της Νέας Σμύρνης διαχέονται τόσο στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Aθηνών  (meteo) όσο και στην ιστοσελίδα του Σχολείου μας.

Πρόκειται για μια πρωτοποριακή καινοτόμο δράση που  δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές όλων των τάξεων να κατανοήσουν τον καιρό (πώς γίνεται η πρόβλεψη, τι είναι βροχόμετρο, ανεμόμετρο κ.ά.) και τα αποτελέσματα της μαθησιακής δράσης με τη μορφή της πρόβλεψης διαχέονται σε όλη την Ελλάδα.
Οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης παράλληλα έχουν τη δυνατότητα  να παρακολουθούν τον καιρό της πόλης από το μετεωρολογικό σταθμό του Σχολείου μας αλλά και τις  προβλέψεις για τις επόμενες 6 ημέρες. Οι προβλέψεις ανανεώνονται κάθε δέκα (10) λεπτά περίπου.
16.  Σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα μας το Σχολείο ανέπτυξε  δράσεις που ξεφεύγουν από το κλασικό πλαίσιο, έτσι δημιουργήσαμε το CINE 4o και σε συνεργασία με το νεανικό πλάνο έχουμε προβάλει    επιλεγμένες ταινίες τις οποίες παρακολουθούν οι μαθητές μας με τις οικογένειές τους (250 άτομα περίπου)
17.  Ακόμη το Σχολείο μας διαθέτει :  κατοπτρικό τηλεσκόπιο   που συνδέεται με τους υπολογιστές και οι μαθητές  έχουν τη δυνατότητα  με το  ψηφιακό χειριστήριο να στοχεύσουν σε οποιοδήποτε από τα 4.000 + αντικείμενα που περιέχει, μεταξύ των οποίων περισσότεροι από 600 γαλαξίες, 300 σμήνη και δεκάδες πανέμορφοι διπλοί αστέρες. Ακόμη έχουν τη δυνατότητα να παρατηρούν  τη σεληνιακή επιφάνεια, τους δακτυλίους του Κρόνου, τους πολικούς σκούφους του Άρη, τις νεφικές ζώνες στο Δία ή μερικά από τα αντικείμενα Messier, όπως το σφαιρωτό σμήνος στον Ηρακλή ή το Νεφέλωμα του Ωρίωνα…
Η προγραμματισμένη πρώτη μας αστροβραδιά δεν πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη λόγω κακών καιρικών συνθηκών.
Προγραμματίζουμε την πρώτη μας αστροβραδιά να την κάνουμε εντός του Μαϊου του 2013.
18.  Συνεργαζόμαστε με το Πανεπιστήμιο  Stanford της Καλιφόρνιας που   μας προσέφερε ένα ειδικό  λογισμικό κι έναν αισθητήρα μέσω του οποίου  καταγράφονται οι σεισμικές δονήσεις και οι μαθητές  έχουν τη δυνατότητα να κατανοούν το φαινόμενο του σεισμού, αλλά και  οι πληροφορίες που συλλέγονται   μεταφέρονται  στο ερευνητικό κέντρο του Πανεπιστημίου.

19.  Το Σχολείο μας από τον Ιανουάριο του 2013 διαθέτει το δικό του ιντερνετικό  ραδιόφωνο που εκπέμπει σε όλο τον κόσμο και που σκοπεύει να το εντάξει στη μαθησιακή διαδικασία.
20.  Από αυτή τη Σχολική χρονιά λειτουργεί Σχολή Γονέων και έχει ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας τράπεζας αίματος.
21.  Ακόμη με πρόταση του Διευθυντή του Σχολείου έχει δημιουργηθεί Σύγχρονο Λαϊκό Πανεπιστήμιο υπό την αιγίδα του Δήμου Νέας Σμύρνης  και υπεύθυνο Λειτουργίας  το Διευθυντή κ. Σιούτα Νικόλαο.
22.  Παράλληλα το Σχολείο μας από την αρχή της σχολικής χρονιάς έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση της πράσινης ταράτσας με την ανάπτυξη βιολογικών δράσεων (δημιουργία λαχανόκηπων από τους μαθητές)
23.  Με τη βοήθεια των μαθητών, των γονέων , των εκπαιδευτικών   και της γεωπονικής δημιουργήσαμε το δικό μας λιοστάσι περιμετρικά του Σχολείου  ( φυτεύσαμε 20 ελιές) ακόμη  μέχρι το Μάρτιο  θα δημιουργήσουμε το δικό μας μικρό αμπέλι.
24.   Ολοκληρώθηκε η τράπεζα αίματος του Σχολείου μας  με τη δημιουργία κανονισμού λειτουργίας και τη συνεργασία με το Αρεταίειο Νοσοκομείο.           

 ΝΙΚΟΣ ΣΙΟΥΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου